Ziua Constantei – Ziua Tomisului – 2500 de ani de istorie la Marea Neagra – festivitati pe 21 mai

Pe data de 21 mai 2016, la Constanta se vor sarbatori 2500 de ani de la fondarea orasului Tomis. Asociatia Danais promite sa readuca la viata spiritul dacilor liberi la malul marii, printr-o serie de ceremonii, evenimente speciale si ateliere interactive organizate in Constanta – pe Faleza Cazino si in Parcul Carol I.

Programul anuntat include:
– Aprinderea focului sacru (Faleza Cazino, zona statuii lui Mihai Eminescu) – 11:00 – 11:30
– Parada si demonstratii militare, jocuri de gladiatori etc. (Faleza Cazino) – 11:30 – 12:30
– Celebrari in Parcul Carol I – 13:00 – 20:00

Sunt asteptati multi locuitori din Constanta, dar si turisti, caci evenimentul a fost promovat inclusiv de unele agentii de turism si hoteluri. Ceremonia de deschidere este astfel programata la ora 11, pe Faleza Cazinoului din Constanta. Va fi readusa la viata inclusiv arena antica din vechiul oras Tomis, care in mod real era localizata in Centrul Vechi, la intersectia strazilor Negru Voda si Ecaterina Varga – acum „mutata” pentru acest eveniment in Parcul Carol I.

„Acolo, gladiatorii din Ludus Danais vor sustiine spectacole si se vor antrena cu publicul. Cap de afis va fi Skirtos Dakesis – retiarius, reprezentarea Zeului Neptun in Arena”, subliniaza organizatorii. „Nu vor lipsi getii mentionati de Ovidiu in scrierile sale, dar si romanii din Legiunea a XXX-a Ulpia Victrix, galonata in razboaiele daco-romane.”

Alte surprize: Atelierele civile interactive – atelier ceramica, atelier dans, atelier pielarie; Ateliere militare – antrenamente cu gladiatorii, tir cu arcul – Concursuri cu premii.

Evenimentul este sustinut din punct de vedere financiar integral de Asociatia Romania-Dacia Casa Noastra – Danais.

Cei care participa la evenimente pot apoi sa profite de Noaptea Muzeelor, organizata in aceeasi zi, la care participa cele mai multe muzee din Constanta.

ziua constantei 2016 21 mai afis