Cand este nevoie de terapie psihologica pentru copii si cum ajuta

In anumite situatii, copiii pot avea nevoie de terapie psihologica. Poate fi cazul unui moment determinant (de exemplu divortul partintilor sau alte momente dramatice pentru copii) ori poate fi o situatie fara un factor declansator individual, stari care pur si simplu exista. Exemple in acest sens ar fi: diverse temeri si fobii specifice varstei; probleme si performante scolare scazute; timiditate excesiva; agresivitate excesiva; hiperactivitate; hipoactivitate; comunicare deficienta.

Vizita la un psiholog nu trebuie sa fie considerata drept o interventie necesara in situatii grave – vorbim despre psiholog si nu despre psihiatru, deci nu este cazul de boli mintale, ci doar de anumite tulburari legate de psihic si de partea emotionala. Este important ca micile probleme sa nu fie ignorate de parinti, pentru ca altfel isi pot pune amprenta in mod nedorit asupra personalitatii copiilor; mai tarziu, aceste probleme pot deveni grave si pot afecta negativ viata viitorilor adulti, integrarea lor in societate etc.

Conform unui psiholog pentru copii, terapia pentru copii ii va ajuta pe cei mici sa inteleaga problemele cu care se confrunta, sa se dezvolte armonios din punct de vedere emotional, sa poata stabili relatii cat mai bune cu persoanele apropiate – familie, prieteni, colegi de gradinita sau scoala. Cei mici vor invata cum sa aplice zi de zi ceea ce invata cu ajutorul psihologului de copii.

Si parintii pot fi implicati, intr-un fel sau altul, in tot acest proces, caci ei sunt persoanele care ii pot da copilului incredere si tot ei sunt cei care vor forma deprinderile mai bune sau mai rele ale copilului. Este cunoscut faptul ca obiceiurile din copilarie sunt insusite foarte puternic inclusiv in subconstient si sunt astfel extrem de greu de modificat.

Terapia psihologica pentru copii are mereu un plan dedicat, personalizat, tinand cont de faptul ca fiecare copil este unic (la fel ca orice persoana). Important de stiu este inclusiv ca problemele emotionale ale copiilor difera de problemele emotionale ale adultilor, iar psihologul pentru copii va tine cont de acest aspect. Cabinete de psihologie pot fi cautate online, existand probabil in orice oras psihologi cu experienta, cabinete autorizate de catre Colegiul Psihologilor din Romania.