Dupa sezonul de calatorii lejere, incepe cel ce presupune echipare speciala, inclusiv anvelope de iarna

Constanta si intreg litoralul romanesc, de la Vama Veche pana spre Navodari, vibreaza intens pe perioada sezonului estival, cel putin din iunie pana in august, cand atat de multi turisti isi petrec vacanta in zona. Dincolo de acestia, exista si localnicii, care au mai mult timp liber si profita din plin de toate oportunitatile de pe litoral. Cei care vin la mare se bucura de calatorii lejere, singurele echipamente necesare fiind cele de plaja si de baie (optionale de fapt si ele, in Vama Veche, 2 Mai si Costinesti…). Se mai pot adauga, dupa preferinte, cort si alte accesorii speciale, precum si echipamente pentru sporturi de apa (care se pot insa inchiria de la fata locului).

Calatorii lejere, cu putine bagaje si cu putine griji, se pot face cam pe oriunde in tara si chiar prin Europa, inclusiv cu masina personala, pe toata perioada sezonului cald, de prin mai si pana in septembrie, cel putin. Venirea lunii octombrie schimba insa regulile jocului: orice calatorie presupune mai multe bagaje, mai multe echipamente, pregatiri mai intense, analiza atenta a rutei si… atentie la prognoza referitoare la starea vremii.

Dincolo de toate pregatirile si echipamentele pentru calatori, in sezonul rece apar nevoi legate si de masina, daca aceasta va fi utilizata pentru transport. Inainte de a pleca la drum, masina trebuie sa fie functionala din toate punctele de vedere, capabila de a face fata inclusiv pe vreme neprietenoasa. Daca exista orice mici amanunte ce necesita rezolvare ori daca exista chiar si doar suspiciuni, o vizita la un service autorizat se impune!

O masina oricat de performanta are nevoie iarna si de anvelope speciale, adecvate drumurilor acoperite cu zapada, gheata sau / si polei. Astfel, masina va putea fi controlata mai eficient, franarea va fi mai rapida, derapajele vor fi evitate pe cat posibil. De fapt, a echipa automobilul cu anvelope de iarna nu este o optiune, ci este o obligatie, din punct de vedere legal. In Romania, legislatia a fost corelata cu cea din Uniunea Europeana, astfel ca se prevede ca posesorii de masini sa utilizeze cauciucuri de iarna in perioadele in care poleiul, zapada, gheata acopera suprafata de drum.

Nu exista un moment anume din care aceste anvelope speciale trebuie montate, totul depinde de vremea de afara, de venirea iernii. Desigur, orice sofer responsabil ar trebui sa nu amane acest moment dupa jumatatea lunii noiembrie, cand temperaturile scad de obicei in mod drastic. Evident, daca este atat de frig, precipitatii pot aparea in orice clipa.

Cei care cauta anvelope de iarna o pot face, in cel mai eficient mod, pe internet. Mare atentie la detalii, sunt preferate anvelopele de la marci cunoscute si cumparate doar din e-shop-uri de incredere, ce vand produse noi, originale, in conditii legale. Tot in magazine online se pot gasi toate cele necesare pentru o calatorie in sezonul rece, de la imbracaminte si incaltaminte de iarna, pana la articole pentru ski si diverse alte articole pentru masina. Toamna trece rapid, mai ales ca toata lumea este foarte activa in aceasta perioada, pe plan profesional si nu numai.