Riscurile utilizarii aparatelor de aer conditionat

Când temperaturile cresc, la fel creste și dependența noastră de aer condiționat și ventilator. În timp ce aparatele de aer condiționat și ventilatoarele sunt esențiale pentru a pastra rece și confortabil în timpul verii, există, de asemenea, multe pericole potențiale de care trebuie sa fim conștienți de. S-ar putea să fiți surprinși să aflați câte incendii la domiciliu sunt cauzate de echipamentele de aer condiționat și ventilatoare.

În perioada 2011-2015, ventilatoarele sau aparatele de climatizare au fost implicate într-o medie anuală estimată de 7.800 de incendii raportate la structurile de acasă, 40 de decese la domiciliu, 280 de accidente de incendiu la domiciliu și 196 milioane de dolari în pagube directe asupra proprietății.

În mod normal, incendiile cauzate de aparate de aer condiționat ieftine și ventilatoare apar din cauza unei defecțiuni mecanice sau electrice. Aproximativ o treime din incendiile care implică aerul condiționat sau echipament ventilator au început cu aprinderea izolației cablurilor.

Top 3 cauze ale incendilor cauzate de aparate de aer condiționat și ventilatoare:

  • Utilizarea excesivă, care provoacă acumularea de căldură

  • Intretinerea necorespunzătoare sau lipsă de întreținere profesională AC

  • Siguranță electrică slabă și probleme electrice

Din fericire, incendiile cauzate de aerul condiționat și ventilatoare pot fi prevenite prin întreținerea corespunzătoare.

Sfaturi pentru siguranța

Chemati întotdeauna un tehnician calificat, autorizat pentru a instala și a pune în funcțiune orice echipament de încălzire, ventilație sau aer condiționat.

Nu depozitați nimic lângă unitatea de tratare a aerului din interior. În jurul unității ar trebui să existe o distanță minimă de 2m.

Asigurați-vă că toate orificiile de alimentare și de retur sunt deblocate. Verificați în spatele mobilierului și draperiilor.

Învățați-i pe copii să stea departe de unitățile de aer condiționat interioare și exterioare. În timp ce unitățile sunt protejate de capace, poate fi foarte periculos și dăunător dacă cineva încearcă să lipsească ceva prin grătare.

Păstrați întotdeauna panourile și capacele de acces. Aceasta se referă la dispozitivul de tratare a aerului din interior, la unitatea de condensare în aer liber, precum și la termostat.

Controlați și întrețineți periodic echipamentul AC, în mod ideal, înainte de a începe să îl utilizați cu normă întreagă.