Modele franceze de bijuterii

In a doua jumătate a secolului al XVII-lea, în timp ce Spania era în declin, Franța a devenit cel mai important centru economic și cultural. Toate industriile de lux au înflorit în Franța lui Louis XIV. Mătasele franțuzești din Lyon și hainele au fost exportate și, cu acestea, stiluri pentru bijuterii.

De asemenea, a fost o perioadă în care femeile joacă un rol din ce în ce mai important în societate. Pentru rochia lor, brocadele grele au fost înlocuite cu mătase ușoară în diferite nuanțe pastelate. Splendoarea și culorile strălucitoare ale țesăturilor necesită o scădere a culorii în bijuterii. Portretele perioadei ilustrează o pasiune pentru perle, montate in coliere sau purtate ca picături de perle suspendate de cercei pentru copii cu zirconiu sau din broșe purtate pe piept, la maneci sau în păr. Perlele erau foarte valoroase, iar în timp ce erau adesea expuse ostentativ, este probabil că cele mai multe dintre ele erau false; lantisoarele perlate sunt cunoscute ca fiind produse de la aproximativ 1400. Diamante au fost favorizate.

Setările și decorațiile smălțuite în stil francez au fost la fel de slabe în schema de culori: smalțul alb opac a fost subliniat cu negru, iar emailul de culoare roz sau turcoaz a fost aplicat ca evidențierea decorului. O sursă pentru desenele florale naturale ale decorurilor de smalț a fost studiul botaniei, o nouă știință. Bijuterii a avut tendința de a fi mai puțin figurale și mai decorative cu arcuri și clustere de pietre prețioase. Cu toate acestea, războiul de treizeci de ani care a devastat Europa între 1618 și 1648, precum și ciuma, a dus la un nou tip de bijuterii, memento mori. Purtătorului i se aducea aminte de tranziția și mortalitatea lui, iar capetele și scheletele craniului erau prezente în toate tipurile de bijuterii, care trăiau în bijuterii de doliu din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, cu ornamente funerare și fecioare plângând ca motive.