Pretiozitatea aurului

Aurul a surprins imaginația și dorințele omenirii încă din cele mai vechi timpuri. Frumusețea sa estetică, raritatea și valoarea l-au făcut atractiv în rândul investitorilor, care cumpără de obicei aur sub formă de lingouri, monede și certificate de aur. Din aceleași motive, aurul a rămas popular în bijuterii și va rămâne probabil până la sfârșitul timpului. Deși metalul prețios este un element natural cu aceleași proprietăți, indiferent de locul în care este extras pe planetă, nu este transformat în bijuterii în starea sa pură și curată. Aurul pur este greu și moale – mult prea moale pentru a fi transformat în bijuterii, astfel încât alte metale cunoscute sub denumirea de „aliaje” îi sunt adăugate pentru a-l îngreuna și, în unele cazuri, a-i oferi o variație de culoare. Datorită acestor nuanțe, trebuie să știți câteva lucruri atunci când cumpărați bijuterii din aur. Iată câteva fapte rapide.

Puritatea aurului, denumită și „finețe”, este un factor esențial al prețului. Puritatea este măsurată în karate, pentru a nu fi confundată cu un karat – o măsură de masă, ca și cu un diamant. Aurul pur este de 24 de karate (24 K). Un nivel comun de puritate în bijuteriile din aur este 18K, care este 75% pur, celelalte 25% constând din aliaje precum paladiu, nichel, argint și cupru. Totuși, mai popular este aurul de 14 K, care este 58,5% pur. Cu cât este mai mare puritatea, cu atât este mai mare prețul. Cu cât aliajul este mai scăzut, cu atât este mai scăzută eticheta de preț și cu atât este mai greu bucata de aur.

Nivelul de karat este uneori, dar nu întotdeauna, identificat pe piesa de bijuterie în sine. (Nu este necesar în SUA, așa cum este în alte țări). Dacă nu există, ar trebui să apară în semnalizare undeva aproape de element. Dacă acesta nu apare nicăieri, asigurați-vă că întrebați despre acesta și examinați orice reprezentări verbale făcute de bijutier atunci când este vorba.

Greutatea aurului se măsoară în uncii Troia – o măsură a greutății creată în Franța în anii 1300. Aproape orice altceva din SUA se măsoară în uncii obișnuite în cadrul sistemului avoirdupois. O uncie Troia este egală cu 1.097 uncii obișnuite. Este o diferență minoră, dar merită remarcată.

Aleea joacă, de asemenea, un rol în culoarea aurului. Cu aur galben 18K, care are 25% aliaj, culoarea este un galben profund, bogat; în timp ce, cu 14K auriu, culoarea este un ton mai galben și mai luminos. În aur alb, aliajele sunt mangan, paladiu, argint și alte metale albe. În plus, o placare cu rodiu este, de asemenea, aplicată pentru a oferi o albă mai mare. Cu aurul trandafir, cuprul este aliajul care conferă o culoare rozalie minunată. Cu aurul alb și trandafir, ca și în cazul galbenului, puritatea este măsurată și la niveluri de karat – 18K, 14K și 10K.

Placa de aur este un termen care se referă la un strat ultra subțire de metal prețios aplicat peste un metal de bază ieftin. Când vedeți o reclamă pentru o brățară de aur de 18K cu un preț neobișnuit de mic, asigurați-vă că vă puneți problema dacă este vorba de o placă de aur de 18K.

Desigur, în cumpărarea oricărei bijuterii, reputația atât a bijutierului, cât și a designerului de bijuterii este o considerație importantă, mai ales atunci când sunteți interesat de o piesă scumpă. De obicei este sigur să presupunem că atunci când un bijutier a stabilit mulți ani de succes ca un bijutier de renume, precum bijuteriile de aur și pietre pretioase, designerii pe care îi reprezintă sunt, de asemenea, de renume.