Constanta, un oras cu mare potential de business

Municipiul Constanta este unul dintre cele mai mari orase din Romania ca numar de locuitori. Mai mult decat atat, se poate vorbi despre o zona metropolitana, cu mai multe localitati din jurul orasului Constanta, distantele fiind mici si potentialul economic comun fiind si mai amplu. Orasul in sine are nevoie de multa forta de munca, iar aceasta forta de munca suplimentara poate veni tocmai din zonele invecinate. Exista multe spatii pentru dezvoltari industriale, logistice, imobiliare, dar si potential in agricultura, unde investitiile noi pot creste eficienta si pot aduce randamente mult mai bune.

Inainte de toate, Constanta este cel mai mare port maritim al Romaniei, deschiderea tarii (si a continentului) spre zone internationale importante pentru comert. Din pacate, toate analizele arata ca potentialul pe acest segment de business este prea putin exploatat. La fel stau lucrurile si in turism, unde litoralul genereaza sume importante in business, dar unde investitiile suplimentare si coerente ar putea duce totul la un nivel net superior. Apropierea de Capitala aduce si mai multe avantaje Constantei, in conditiile in care o mare parte din business-urile de top sunt comandate din Bucuresti.

Spre deosebire de orase precum Cluj-Napoca, Brasov, Iasi sau Timisoara, orasul Constanta a ramas in urma la multe capitole, nu a beneficiat de mari investitii, de intrari de capital strain, nici macar de dezvoltare imobiliara semnificativa. Totusi, se anunta tot mai multe proiecte si sunt perspective pentru dezvoltarea economica din anii viitori.

Antreprenorii pot profita de numeroasele oportunitati din zona si tocmai de dezvoltarea inca deficitara a multor nise de business. Fie ca vorbim despre productie sau retail, despre produse sau servicii, clar exista numeroase sanse pentru orice IMM, fie si start-up, fara a mai vorbi despre companiile mari care aleg sa se dezvolte cu investitii in zona Constantei.

Orice antreprenor care alege Constanta poate avea succes nu doar in timpul sezonului estival, ci si in restul anului, caci exista o populatie de peste 300.000 de locuitori (si peste 450.000 in zona metropolitana). Este nevoie de capital, dar mai ales de inspiratie si de decizii corecte si curajoase. Exista online numeroase articole cu recomandari pentru antreprenori si pentru IMM-uri in general, iar una dintre regulile de baza este alegerea de solutii profesionale, fara compromisuri.

Spre exemplu, in HoReCa alegi echipamente profesionale pentru bucatarii de restaurante si baruri, in mediul office alegi multifunctionale premium de la retaileri specializati precum Ecopy, in ceea ce priveste flota de masini cumperi autovehicule adecvate tipului de transport necesar (si masini noi sau putin rulate, nu vehicule demne de programul Rabla, care vor cauza probleme business-ului in mod direct si indirect).

Cum va arata Constanta peste ani? Speram ca dezvoltata in spiritul modernitatii actuale din Europa – cu business-uri performante, dar care tin cont de comunitate, de protectia mediului, de satisfactii nu doar financiare pentru angajati si clienti.