Cursul valutar in raport cu economisirea, cheltuielile si investitiile

Unele persoane considera ca datele cu privire la cursul valutar sunt relevante mai degraba pentru cei ce au bani foarte multi si care pot face „jocuri” pe curs. Parerea se schimba insa atunci cand exista credite bancare sau nebancare raportate la valuta si care trebuie rambursate in rate. Evident, devalorizarea leului inseamna rate mai mari. Iata cum cursul valutar are un impact imediat!

De altfel, cursul valutar – vezi pe bnr-cursvalutar cursul valutar la zi – se reflecta asupra a tot ceea ce cumparam. Cam toate preturile in lei au in spate o legatura cu euro sau dolar, dar pot fi si alte cursuri valutare implicate. Cursul euro – leu este relevant pentru toate importurile din Uniunea Europeana, dar si din alte tari europene (si ele sunt conectate intr-un fel sau altul la euro, ca si noi).

Cursul leu – dolar are un impact major in importul de produse din Asia si stim cat de multe produse vin din China, de la electronice si electrocasnice, la haine si fel de fel de alte articole. Cand mergem la magazin, chiar daca platim in lei, acceptam implicit sa platim diferentele de curs valutar ale tuturor celor implicati in lanturile de productie, distributie, transport. Sa nu uitam ca pretul combustibililor si multe alte preturi depind de principalele valute – vezi aici cotatii valutare online. Apoi, exista si preturi direct legate de euro – de exemplu preturile la telefonie mobila si internet (la multi furnizori), preturile la masini si proprietati imobiliare.

Ajungand la cumpararea de case, apartamente, terenuri si alte proprietati de acest gen, aici putem considera atat o cheltuiala, cat si o investitie. Cand cumperi o proprietate imobiliara, faci o investitie in euro, este clar. Se poate vorbi chiar despre economisire, caci fluctuatiile pe piata imobiliara rezidentiala cel putin ar putea fi reduse in urmatorii ani.

Cand economisesti, este bine sa o faci in mai multe valute, pentru a fi protejat de evolutia cursului valutar – poate aceasta evolutie va fi contra pariului tau… Deci, daca nu vrei risc mare, mergi pe mai multe directii. De exemplu, este bine sa ai ceva bani in lei, moneda nationala, si sa te bucuri de dobanzile mari la depozite (pe termen lung, pana la 3 sau chiar 4 procente pe an). In lei poti face si investitii, de exemplu poti cumpara actiuni la Bursa de Valori Bucuresti.

In euro sau dolari, la depozite ai dobanzi aproximativ zero. Te poti orienta spre alte plasamente, daca mergi in zona investitiilor – actiuni pe burse straine, fonduri locale de investitii in valuta etc. Pe de o parte esti protejat de o eventuala devalorizare a monedei nationale, pe de alta parte poti castiga din investitia respectiva (dar, atentie, poti si pierde bani, mai ales pe termen scurt, caci vorbim de investitii, deci de riscuri consistente asociate).

Orice ai prefera, este bine sa fii mereu la curent cu datele de curs-valutarbnr, curs valutar euro – leu, curs valutar dolar – leu, dar si curs valutar euro – dolar.