Ce poti face la Constanta in extrasezon – idei de calatorie pe litoralul romanesc

Venirea toamnei face din orasul Constanta o varianta mai putin aleasa de catre turisti. Ne aflam insa in plina perioada de pandemie, cand calatoriile in afara tarii sunt mult mai dificil de realizat, astfel ca orice oras din Romania poate fi pentru romani o buna varianta de citybreak. Constanta nu face exceptie, caci are mai mult decat iesire la mare…

Ce poti face pe litoralul romanesc in extrasezon? Exista doua zone despre care putem vorbi: Constanta si restul litoralului. Cele mai multe statiuni de la Marea Neagra devin aproape pustii, asa ca nu ai prea multe optiuni cand vine vremea mai rece, pana si cazare ti-ar putea fi dificil sa gasesti, fara a mai vorbi de restaurante. Insa un element nu dispare: partea naturala, plaja, marea. Se spune ca marea are un farmec aparte iarna. Daca vii cand este foarte frig, ai putea sa o prinzi chiar inghetata la mal – un fenomen rar, extrem de pitoresc (gasesti online astfel de fotografii). Poti face astfel plimbari pe malul Marii Negre, poti merge la parcul de aventura Paradis Land din Neptun (deschis mare parte din an), poti vizita Herghelia Mangalia daca esti pasionat(a) de echitatie.

Cand vine vorba despre Constanta, timpul liber poate fi consumat la alt nivel, caci ai mai multe obiective turistice, inclusiv partea de explorare urbana. Poti incepe cu un tur de oras, daca vremea este potrivita pentru acest lucru – turul zonei centrale, mai exact Centrul Vechi. Dar poti opta si pentru un tur realizat pe cont propriu, doar ai Google Maps si gasesti o multime de referinte pe internet cu privire la obiective turistice si sfaturi de calatorie prin Constanta. Marele avantaj este ca vara nu te confrunti nici cu nivel ridicat al temperaturilor, nici cu aglomeratie prin oras.

Vei vizita cu siguranta Faleza Cazinoului (apropo, Cazinoul din Constanta este in plina reabilitare), poti merge chiar la Acvariu sau la Delfinariu. Mai nou exista o roata panoramica speciala tot pe faleza, la fel ca in Londra, putand avea o viziune de ansamblu asupra orasului. Este o experienta care merita pe deplin.

In mod normal, in extrasezon viata de noapte din Mamaia se muta in Constanta, ai multe baruri si cluburi la dispozitie. In 2020 si 2021, programul acestora ar putea fi afectat tocmai de restrictiile legate de pandemia Covid-19, deci este bine sa te informezi atent inainte sa faci planuri. Chiar si pe timp de zi gasesti fel de fel de locatii interesante, baruri si cafenele, unele chiar cu narghilea si alte obiceiuri orientale. Nu uita totusi ca in spatii interioare nu poti fuma decat daca ai la tine dispozitive gen tigara electronica, permise in prezent de legislatia din Romania. Este un subiect special, deci trebuie sa te informezi si la acest capitol, pentru a stii ce alegeri faci in materie de cafenele. De obicei se organizeaza si multe evenimente in special seara / noaptea, online gasesti detalii mai ales pe retelele sociale.

Cand te plimbi prin oras, partea buna este ca poti sa o faci nu doar pe jos, ci si cu biciclete de inchiriat (dar nu iarna) printr-un sistem public al Primariei. Inchirierea de biciclete se face gratuit, dar trebuie sa verifici pe internet care este procedura din punct de vedere birocratic. Mai simplu este sa inchiriezi trotinete electrice pe care le gasesti in multe locuri prin zona centrala, asa cum se intampla in marile orase europene (si mai nou si in Romania, in special in Bucuresti). In Constanta exista trotinete de la Lime si Bolt, primele avand in prezent o zona ceva mai larga de spatiu unde parcarea este acceptata.

Nu uita de shopping – poti merge la City Park Mall si Vivo! Constanta, principalele mall-uri din oras. Daca ajungi in zona centrala, poti vizita si Tomis Mall, chiar daca ai o oferta mai restransa pentru cumparaturi. Nu uita de restaurantele din oras – gasesti atat cu specific romanesc si international, cat si cu specific al anumitor nationalitati (mai ales turcesc si grecesc – minoritati importante in Constanta).

 

 

 

 

 

.