Distribuie prietenilor tai!

Constanta este recunoscuta pentru turism si pentru afacerile din port. Mai nou, partea de retail a avansat puternic, cu mall-uri si alte forme de comert modern. De asemenea, intravilanul s-a dezvoltat peste extravilan, rezultand tot mai multe zone cu constructii „in camp”, pe masura ce aceste terenuri sunt apoi „inghitite” de localitati. Se poate vedea acest lucru in multe zone, de exemplu intre Vama Veche si 2 Mai, unde apar tot mai multe constructii pe ambele parti ale soselei, fara a mai vorbi despre zonele apropiate de municipiul Constanta.

Constanta a fost mereu un taram al vitei-de-vie. Astazi, in agricultura moderna, varietatea culturilor posibile este mult mai mare. Terenuri agricole exista multe, insa nu toate sunt exploatate in prezent. Totusi, in ultimii ani s-au comasat multe terenuri mici, acum cultivate de firme mai mari (romanesti sau straine) ori de asociatii de agricultori.

In paralel se constata insa tot mai mult interes al antreprenorilor care vin din alte domenii de activitate spre domeniu agricol. Si asta pe langa tinerii din mediul rural, care preiau micro-afaceri de la parinti / bunici si le dezvolta in spirit modern, cu utilaje, echipamente, seminte legume profesionale si know-how care sa garanteze performanta.

Au aparut tot mai multe initiative, de la sere care ofera capsuni tot timpul anului pana la livezi de nuci si ferme de capre. Romanii prind curaj si investesc in agricultura, caci sunt constienti ca acest domeniu cu siguranta va fi unul de succes oricand in viitor. Faptul ca Romania este membra a Uniunii Europene ajuta de asemenea – exista spatiu intracomunitar si marfa de calitate poate fi valorificata mai usor, la preturi mai mari (spre exemplu mierea bio, fructele si legumele bio). De asemenea, exista fonduri europene pe care romanii le pot accesa pentru investitii in ferme proprii.

Cei care doresc sa cumpere produse agricole, dar si diverse alte lucruri pentru casa si gradina, o pot face acum si online, din magazine precum Ogorul.ro. Aici se pot comanda diverse echipamente precum motosape, motocultoare sau aparate de tuns iarba. La fel de simplu se pot cumpara seminte profesionale, ingrasaminte, pesticide ori… freze de zapada. Agricultura moderna are nevoie de solutii moderne, iar comertul electronic este cu siguranta una dintre acestea.

In judetul Constanta, in multe zone, nivelul de trai este extrem de scazut. Din pacate, acolo unde nu exista turism, posibilitatile de business sunt limitate, iar agricultura pare sa fie sansa de a face diferenta dintre saracie si prosperitate; cu solutii potrivite, aplicate corect, situatia poate fi mult mai buna in timp.