Marea Moschee din Constanta, care mai este cunoscuta si sub numele de Moscheea Carol I, este un lacas de cult musulman din localitatea Constanta, monument arhitectural si un important obiectiv turistic al orasului. Marea Moschee a fost ridicata intre anii 1910 – 1913 si se gaseste pe Strada Arhiepiscopiei, la Nr. 5 (in Piata Ovidiu). Este, de asemenea, un important monument istoric, fiind clasificata cu codul LMI:CT-II-m-A-02796.
Marea Moschee a fost construita dupa planurile inginerului Gogu Constantinescu, sub directa indrumare a arhitectului Victor Stefanescu, avand drept model Moscheea Konya din regiunea Anatolia, Turcia. Constructia este realizata din caramida si piatra, exceptie facand minaretul si cupola, care sunt construite din beton armat. Principalul portal este din piatra de Dobrogea, iar usa este din marmura neagra si are incrustatii din bronz.
Moscheea a fost realizata in stil egipteano-bizantin, incluzand si cateva motive arhitecturale romanesti. Coloanele interioare au fost facute din marmura de Campulung. Moscheea este prima cladire cu diverse elemente din beton armat construita in tara noastra. Minaretul moscheii, construit in stil maur, are o inaltime de 47 de metri. Scara interioara are 140 de trepte pana in locasul muezinului. De aici se anunta in trecut ora de rugaciune. Sala centrala a moscheii este reprezentata de o incapere patrata, avand latura de 14 metri. Soclul moscheii a fost placat cu piatra de Dobrogea. Din vechea geamie Mahmudiye a fost pastrat doar mihrabul, lucrat in stil maur. Datorita imbinarii de stiluri si elemente arhitecturale, edificiul este unicat din punct de vedere arhitectonic.
Deasupra portii de la intrare gasim urmatoarea inscriptie: „In numele lui Allah cel Milostiv, Indurator”. Inscriptia reprezinta formula cu care credinciosii musulmani isi incep orice activitate. In dreapta si in stanga intrarii, in curtea moscheii, se afla cate un spalator avand 6 robineti. Acestea servesc pentru ablutiune (abdest) impusa de religia islamica.
In dreapta geamiei se gaseste minaretul inalt de 47 de metri. Sala de rugaciune este simpla, avand ca ornamente cateva picturi murale ce se gasesc la cele patru arcade si la cupola cea mare. In centrul peretelui de miazazi, pe fundal, se afla mihrabul unde imamul oficiaza slujba. Asezarea altarului pe acest perete este determinta de un verset din Coran. Acesta spune: „Intoarce-te cu fata spre Mesgid-ul Haram”. Cele 99 de atribute ale lui Allah sunt scrise in jurul mihrabului. In stanga mihrabului este asezata tribuna de unde sunt tinute predicile ce nu sunt legate de sarbatori. Aceasta tribuna se numeste vaaz kürsü. In partea dreapta a mihrabului se afla minberul. De aici este tinuta hütbe (predica) la slujba saptamanala ce are loc in ziua de vineri.