Un oras mai prietenos cu animalele, dar si cu civilizatia

Sunt multe lucruri care nu functioneaza in Constanta, la fel ca in cele mai multe orase din Romania. Din pacate, un oras turistic precum Constanta nu este indeajuns de prietenos nici cu animalele, nici cu civilizatia…

Mai exact, pe de o parte problema cainilor fara stapan a fost tratata superficial si nu tocmai uman, iar pe de alta parte nu exista o abordare corecta cu privire la cainii cu stapan – exista putine spatii dedicate acestora in parcuri si nu sunt instalate „dozatoare” cu pungi pentru colectarea excrementelor (asa cum exista in tarile civilizate si chiar si in unele orase din Romania, mai nou, in special in zona Transilvaniei).

Cainii fara stapan au fost in marea lor majoritate „colectati” de pe strazi (o masura buna), insa in general exterminati (o masura inumana) in mod direct (eutanasiere) sau indirect (si mai rau, prin lipsa conditiilor decente asigurate pentru viata acestora in adaposturi). Asadar, o problema strict cauzata de indiferenta oamenilor (lasarea cainilor pe strazi) a fost rezolvata fara grija pentru protejarea vietii animalelor.

Acum, in Constanta exista insa in continuare caini fara stapan, in general niste „refugiati”, niste „fugari” slabi si bolnavi, care bantuie zonele cu tomberoane, cautandu-si hrana si adapost. Dar pentru ca sunt putini si pentru ca nu sunt agresivi, nu sunt considerati o problema pentru autoritati, desi creeaza un peisaj de lumea a treia intr-un oras care isi doreste inclusiv turisti din afara tarii.

In acelasi timp, daca oamenilor li se permite in continuare atat de usor sa-si lase cainii liberi pe strazi, evident problema nu are niciodata sfarsit. Este atat lipsa unei legislatii coerente, cat si lipsa aplicarii oricarei legislatii in domeniu.

Foarte multi constanteni au caini in locuinta (la casa sau la bloc), dar nu prea exista zone speciale in parcuri dedicate acestora. Astfel, apare problema excrementelor. Putine persoane se implica in mod activ in strangerea lor, iar orasul este foarte murdar din aceasta cauza. Daca ar exista spatii dedicate cainilor, automate cu pungi, dar si sanctiuni pentru cei care prefera sa-si lase cainii la voia intamplarii, cu siguranta lucrurile ar functiona mult mai bine.

In mediul privat, exista o cu totul alta abordare cu privire la caini, fara de mediul public. Cainii sunt respectati, pentru ca sunt iubiti de stapani. Astfel, exista tot mai multe companii specializate in servicii dedicate cainilor si posesorilor acestora.

Dincolo de cabinete veterinare si saloane de cosmetica pentru caini, exista si firme precum cea care administreaza www.transport-caini.net. Astfel, se asigura chiar transport international pentru caini, in cele mai bune conditii. Transport caini in Austria sau Anglia? Se rezolva usor, in conditii sigure pentru animale. Asteptam o astfel de atitudine si in Constanta, autoritati locale care sa respecte atat locuitorii orasului, cat si animalele.