Masca de protectie e chiar necesara la munca?

Fie ca vorbim despre mesteritul in garaj, munca in laborator sau in constructii, protectia respiratorie trebuie sa fie intotdeauna la indemana. Expunerea la praf, particule aeropurtate, vapori iritanti sau gaze nocive poate fi o sursa de disconfort temporar, sau poate duce la afectiuni grave ale sistemului respirator.

De aceea, alegerea unei masti de protectie adecvate este esentiala.

Vestea buna este ca exista o masca de protectie pentru majoritatea aplicatiilor. Ca si celelalte componente ale echipamentului de protectie, masca de protectie trebuie aleasa dupa o atenta evaluare a riscurilor prezente in mediul de lucru.

Semimastile de unica folosinta sunt cele mai populare echipamente de protectie respiratorie. Destinate aplicatiilor de risc scazut, acestea pot oferi protectie la particule aeropurtate si aerosoli. De asemenea, acestea sunt folosite in cabinetele medicale, laboratoare, sau in industria alimentara.

Semimastile reutilizabile ofera un nivel crescut de siguranta. Acest tip de masca de protectie este dotat cu filtre laterale interschimbabile. Aceste filtre pot oferi protectie la o gama mai larga de contaminanti, de la praf si azbest la aerosoli sau gaze. Codificate dupa culoare, aceste filtre trebuie inlocuite regulat, pentru a-si pastra eficienta.

Pentru o siguranta crescuta, mastile de protectie integrale sunt o solutie optima. Si acestea dispun de filtre interschimbabile, iar vizorul din policarbonat protejeaza ochii de eventualul contact cu substante daunatoare.

Expunerea indelungata la substante nocive precum praful poate duce la agravarea unor afectiuni respiratorii. Lucratorii care deja sufera de astfel de afectiuni trebuie sa acorde o atentie sporita echipamentului de protectie respiratorie.

Evaluarea riscurilor din mediul de lucru este esentiala pentru a putea alege masca de protectie ideala. Bineinteles, intretinerea echipamentului de protectie este la fel de importanta!