Cum si cand au aparut cizmele

In timp ce majoritatea tipurilor de pantofi tind să joace un rol specific și bine stabilit în viața noastră (de exemplu, nimeni nu ar confunda diferitele funcționalități ale tocurilor de la platformă, adidaților și flip flop-urilor), cizmele sunt un tip de încălțăminte care refuză să se limiteze la o anumită setare sau utilizare. De-a lungul sutelor de ani, cizmele au oferit un amestec de confort, funcționalitate și stil pentru purtătorii lor. Designerii de cizme din întreaga lume au perfecționat arta de a proiecta cizme atât de practice și de moderne. De la cizme din dantela, până la cizme chic, și de la cizme rezistente de cowboy până la cizme elegante Bari, există o cizma concepută pentru a se potrivi fiecărui stil de viață.

Dar unde și când au apărut aceste diferite tipuri de cizme și cum au evoluat ele în stilurile moderne pe care femeile din întreaga lume le cunosc și le iubesc astăzi? Au existat atât de multe schimbări în tendințele modei în ultimii câteva sute de ani – adică cele mai vechi versiuni ale fiecărui tip de cizme nu pot fi exact la fel ca versiunile moderne, nu?

Acestea nu sunt întrebări la care mulți știu să le răspundă, dar credem că aceste stiluri populare de încaltaminte au istorii destul de interesante! De la cizme de echitatie la cizme de cowboy, exista o istorie putin cunoscuta a modului in care cizmele iconice pentru femei au inceput.

Totul a început când Arthur Wellesley, primul Duce de Wellington, a fost înzestrat cu o pereche de cizme hessian la începutul anilor 1800. Aceste cizme erau realizate din piele de vițel și aveau tocuri de joase. Legenda spune că Ducele de Wellington a fost atît de entuziasmat de cizme, incat pe i-a instruit să-i modifice cizmele pentru a-și adapta mai bine stilul și nevoile personale.

Designerul a reconstruit cizma pentru a o face mai potrivita și, de asemenea, a îndepărtat ciucurii decorative din piele. Ducele a cerut de asemenea ca inaltimea cizmelor să fie extinsa spre genunchi pentru a acoperi mai mult piciorul, oferind mai multă protecție pe câmpul de luptă. În cele din urmă, cizmele au prins între concetățenii săi, si au fost numite „cizmele Wellington”. Acestea au devenit populare printre aristocrații care își puteau permite propriile versiuni ale cizmelor din piele ale lui Duke.