Pe strada trecea un scuter electric…

Orasul fierbe. De sus, soarele este necrutator, asfaltul topit parca ar fi o flacara, acoperisurile se incing si sub ele parca ai fi intr-o sera. Asteptarea in conditiile acestea ne innebuneste. Nu avem cum sa ne mai pastram calmul, fiindca statia de autobuz este izolata, sticlele cu apa se golesc. Asteptam in zadar. Iesim pe rand putin pe carosabil sa ne uitam dupa troleibuz.
Stam de o ora asteptand sa ajunge acasa si sa facem un dus, fiindca suntem fierti cu totii. Se vede asta pe fetele noastre.
Cineva opreste usor masina si ne spune sa nu mai asteptam in zadar fiindca s-a luat curentul. Daca as sta la 2-3 kilometri m-as incumeta, dar trebuie sa strabat orasul de la un capat la celalalt. Doar doi oameni din 20 pleaca. Fie ca stau aproape, fie ca au alte posibilitati sa ajunga la domiciliu. Unei batrane i se face rau. O ajutam sa isi revina si ne temem sa nu cadeam pe rand pe rand toti.
Acum nici masinile nu mai trec si ni se spune ca este un ambuteiaj urat in centru, prin urmare se coc si ei intre fiare.
-Si la ce ma ajuta ca si ei sufera, spune cineva revoltat? Pe mine ma intereseaza ca stau aici de 2 ore si nu am cu ce sa ajung acasa.
Chiar atunci, pe strada trece un om pe un scuter electric. Pare fericit, este echipat cu casca de protectie si ochelari de soare. Zambeste cu siguranta omului ca va ajunge acasa, chiar si pe canicula aceea.
Imi vine sa-i strig:
-Omule, de unde ai scuterul? De unde pot lua si eu scuter electric ieftin? Omule, cat imi iei sa ma duci acasa?
Ne uitam toti cu jind la omul care merge fericit cu vantul in obraji si nu asteapta.
Solutia mobilitatii trece prin fata noastra, cand voi ajunge acasa voi cauta cel mai bun magazin de scutere electrice!
Ma doare capul, mi-e infiorator de cald, sete si foame. Orasul este paralizat. Un adolescent cauta pe tableta scuter electric ieftin si ne arata fericit:
Dbsolar, aici se gasesc cele mai ieftine si cele mai bune scutere electrice! Eu l-as lua pe acesta de 3100 lei. Uitati-va cum arata! Ce roti, ce ghidoane, ce minunatie! Are autonomie 35-40 de kilometri si pot merge cu 35 de kilometri la ora prin oras. Conduci responsabil si nu ai cum sa faci accidente.
Adolescentul ne scoate din starea deplorabila in care ne aflam. Trece pe rand pe la fiecare, ne arata scuterul, ne citeste datele tehnice, il lauda de parca l-ar vinde el.
Batrana careia i se facuse rau ofteaza:
-Ei, mama, voi va puteti cumpara un scuter, dar la mine s-a dus tineretea. Mi-ar placea sa ma plimb si eu prin parc sau oras, sa-mi aduc aminte cum ma plimba sotul meu cu motocicleta in tinerete…
Mijlocul de transort in comun vine dupa 3 ore de asteptare. In el miroase irespirabil si atmosfera este de Iad. Oameni nervosi au deschis toate geamurile, iar caldura atace din toate partile.
La coborare imi spun hotarat: „Oricat ar costa un scuter, tot este destul de ieftin sa ma izbaveasca de acest Iad!”